FLY’veren 2021: Fly Fælles Frugthave

Fly Fælles Frugthave

Der har længe været flyboer, som har tænkt, at det der område oppe bag sportspladsen var noget forsømt og kunne anvendes meget bedre for byens borgere ved at området blev tilplantet. Nogle af disse flyboer fik så den idé at det kunne være sjovt, hvis området blev lavet om til en frugthave, hvor man frit kunne gå op og høste, hvad man havde lyst til af lækre frugter. I flere år blev idéen ikke til meget mere end en Facebook-gruppe, men det må man sige har ændret sig og nu er frugthaven godt i gang med at blive til virkelighed. Vi startede med at lave en liste over, hvad vi gerne ville have i frugthaven. Der skulle selvfølgelig være frugttræer og bærbuske, men vi kom hurtigt frem til at det ville være fedt også at lave en shelterplads. Vi skulle da også have et redskabsskur og et sted at komme i læ for vejret, ligesom det stadig skulle være muligt at lave Sankt Hans-bål deroppe.
Da vi havde lavet vores liste stod vi lige pludseligt med et ret omfattende projekt, men også med blod på tanden. Vi kunne knap nok vente med at gå i gang. Ventes skulle der dog; først på at finde ud af om vi fik penge af Nordeafonden og siden på at det skulle blive forår og vi kunne komme i gang.
Det gik dog ikke så stærkt som vi havde ønsket. Coronakrisen havde nemlig medført heftige prisstigninger og ikke mindst ventetider på byggematerialer. Det var stort set umuligt at opdrive det knuste beton, som skulle bruges tidligt i anlægsfasen. Det var som om, vi tabte momentum da vi ramte sommerferien og vi stadig ikke rigtigt kunne komme i gang.

Det ændrede sig dog, da vi blev inviteret til at få en bod på Rødding Æblefestival midt i oktober, hvor vi tog op for at suge til os at viden og skabe kontakter i frugtavlerverdenen. Dét var lige, hvad der skulle til for at tænde op i bålet igen. I løbet af kort tid fik vi klartgjort shelterpladsen og påbegyndt byggeriet af shelters. De blev færdige midt i november.
På æblefestivallen mødte vi en mand ved navn Karsten, som går i korte bukser og uldtrøje året rundt og i det hele taget så meget naturmenneskeagtig ud og han ville gerne hjælpe os med at sammenstykke frugthave med et væld af forskellige frugttræer og buske. Han skaffede os 121 træer og en række buske, som blev sat i jorden midt i november.
Man må sige, at når det går stærk, går det rigtigt stærk, men vi har lang vej endnu. Der skal stadig laves en amfiscene, opføres skur med overdækket terrasse. Der skal trækkes vand og strøm og bålpladsen skal flyttes. Der ligger også mere tilplantning forude.
Vi har allieret os med Idavang i Skive om at de tilplanter skråningerne rundt om shelterpladsen og så skal der sås en vildeng, som der er søgt ekstra midler hjem til fra Viborg Kommune.
Til slut kommer der en masse småprojekter inden projektet er færdigt, så som skiltning, opsætning af flagstang og indkøb af materiel til at kunne vedligeholde haven.

Vi håber at så mange som muligt har lyst til at give et nap med – både nu, hvor det hele skal anlægges, men også bagefter når haven skal drives.

Hans Henrik Juhl, Fly Eventyrhave