Sankt Hans 2021 – læs båltalen her

Også I år stod Fly Aktive Kvinder for byens Sankt Hans-bål og der var mødt en masse voksne og børn op i Fly Eventyrhave for at nyde det gode vejr, se bål og synge fællessang. Båltalen stod Heidi fra FAK for og hvis du måtte undvære arrangementet i år eller blot stof for langt væk til at høre Heidis sprøde røst, kan du læse hele talen her.

Vi takker for at godt arrangement.

Båltale 2021

“Sidste år, blev vi præsenteret for Fly-heksene, som levede og regerede i Fly for mange, mange år siden. Det som ganske få ved, er at heksene udover Mosekonen, kaldet Flæskekonen, også havde nogle andre venner, som de levede side om side med i fredsommelighed – Fly-troldene.

Da den store Heksekrig udspillede sig, og blev et endeligt for heksene i Fly, blev troldene så bange at de gemte sig i skovområderne, hvor de siden har levet i skjul for mennesker.

Trolde har gennem årene fået et grimt ry for at de onde og grusomme, hvilket der også er nogle trolde der er – specielt bjergtroldene, som lever højt oppe i de norske bjerge – men de lever ikke i Danmark.

Der findes mange forskellige troldearter – nogle søde og fredsommelige – andre store og grusomme. I Danmark er der få Troldeklaner tilbage – Vi er så heldige at have en klan i Fly – dette er af arten Skovtrolde.

Skovtrolde er små søde trolde som lever med ét med naturen – de kan blive meget gamle – f.eks er Troldemor ca. 758 år gammel. Skovtrolde er først gamle nok til at få unger når de er ca. 425 år gamle. Fordi der går så mange år inden skovtrolde er klar til selv at stifte familie, er de en meget sårbare for at uddø – da tabet af en enkelt troldeunge kan have store konsekvenser – så det er vigtigt, at vi skal passe godt på dem.

Når Skovtrolde bliver gravide, går der flere år inden de føder ungen – faktisk er de gravide i 7 år – i sjældne tilfælde kan det ske, at der fødes tvillinger, hvilket er rigtig godt for troldebestanden.

Skovtroldene går i hi, hver vinter fra oktober til april – her sover de i huler under jorden i skovene. Når foråret kommer, vågner de og begiver sig udenfor. De bruger dagene på at lege, drille og samle mad i naturen. Skovtroldene værner meget om naturen, og passer godt på den og specielt dyrene. Hvis de ser et såret eller sygt dyr, så passer og plejer de dem; de laver urteblandinger for at hele sår. Skovtroldene er rigtig dygtige til at bruge naturen og lave forskellige helbredende salver og drikke. Dette en nødvendighed for deres egen overlevelse og mange af de færdigheder Fly-heksene havde i henhold til dette, har de lært af troldene.

Skovtroldene spiser ikke dyr. De lever af, bær og rødder og er der en mark med kartofler, majs eller roer tæt på deres skov bliver de rigtige glade – så er hele sommeren redet og de kan bruge endnu mere tid på at lege og drille.

Som I kan se, har nogle af drengene køller; disse bruger de ikke til noget farligt og for at skade nogle – de er faktisk kun for syns skyld og til leg – for som sagt, så elsker de at lege. Og her kan drengene godt være nogle vildbasser og til tider leger de at de er store farlige bjergtrolde hvor de kæmper mod hinanden (uden af gøre skade på hinanden) .

Når man som Troldemor har ni troldeunger i lømmelalderen, er der nok at se til. Ungerne driller hinanden – laver unoder – leger – de er tit uenige – det er faktisk kun når de er ude på unoder at de er enige.

Troldeunger elsker at udforske nye ting og steder – hvilket kan gøre det svært for troldemor at holde styr på dem. Nogle gange tager de på udflugter ind til Fly, hvor de leger rundt i haverne, og tager frugt og grønsager med hjem. Heldigvis er de eksperter i ikke at blive set – men hvis man kikker godt efter, kan man være heldig at se spor efter de har været der. F.eks kan muldvarpeskud til forveksling ligne steder, hvor ungerne har gemt små forråd, som de ikke havde plads til på hjemturen. Så hold godt øje hvis I ser, hvad i tolker som et muldvarpeskud i haven – det kan være de kommer tilbage og henter det de har gemt – og lige en opfordring inden der sættes fælder op til muldvarper, skal I altid sikre jer, at der ikke i stedet ligger et lille foråd gemt under jordknolden – det er ikke rart for ungerne at få fingrene i en fælde.

Men denne gang er det gået for vidt: ungerne, som er meget nysgerrige, har set at der gang i noget nyt i Fly. Der bygges, graves og store maskiner kører frem og tilbage i dette område, hvorfor det er rigtig svært for troldemor at få dem med hjem i skoven igen. Derfor har Troldemor kontaktet os for at hjælpe hende med at finde dem igen – heldigvis har vi i Fly så søde børn og voksne som altid er klar på at hjælpe, så de er alle fundet igen – hvilket troldemor er rigtig glad for.

Ungerne har fortalt troldemor, at de har hørt der skal laves en eventyrhave i Fly. De syntes det lyder som et dejligt sted, og vil gerne kikke forbi engang i mellem – så hvem ved, måske får de lov til at lege i eventyrhaven, når engang den er færdig – vi må holde øje med dem.

Her efter Sankt Hans vil troldene lege ved plænen ved vandværket i ca. 2 uger. Vi har besluttet at sætte en postkasse op ved plænen, for at der kan gives breve og tegninger til troldene, som de kan hygge sig med, når de til oktober går i hi for hele vinteren. Det vil gøre dem rigtig glade.

Det er vigtigt at huske på at Trolde ELSKER naturen – specielt blomster – så hvis I vil gøre dem ekstra glade så pluk gerne lidt blomster til dem.

God Sankt Hans!”